Tankar kring nya ministrars synder

Glad kunde Magdalena Andersson presentera sin nya regering. Men det dröjde inte många timmar innan pressen hade grävt i ministrarnas förflutna och hitta synder. Det fanns betalningsanmärkningar, problem med kronofogden, hasch, rattfylla, indraget körkort, förundersökning för sexuella trakasserier …
Det konstiga är att statsministern och hennes stab inte gjort någon bakgrundskontroll. Alla synder ovan hade direkt hittats i en sådan kontroll.
Men Magdalena Andersson är inte ensam om bristande bakgrundskontroll. Göran Persons enda fråga till Thomas Bodström när han skulle utses till justitieminister var ”Du har väl inga lik i garderoben?” vilket Bodström inte tyckte även om han rökt hasch. Fredrik Reinfeldt var inte mycket duktigare. Två av hans nya ministrar fick avgå direkt på grund av obetald tv-licens och svarta pengar till barnflickan.
Med alla regeringens resurser borde det vara lätt att få fram allt som blivande ministrar har i bagaget. Är är det så att man gjort så många politiska analyser och bedömningar att man till varje pris vill ha in den man vill utse? Och det vill man så gärna att man inte vågar gräva i deras förflutna.
Lika illa är det i näringslivet. Man orkar inte gräva i det förflutna, det känns obehagligt att fråga, och personen verkar ju perfekt så då vill man inte krångla till det.

About Author

Related posts

Falska utbildningar

Ett allt vanligare problem vid anställningar är falska utbildningar. En ny aktör är International Business Management Institute, IBMI, där du kan köpa en en kort online-kurs på 1-3 timmar och sedan få ett imponerande kursintyg. Det krävs inte ens att du går online för att se kursen. Anmälan och...

Läs mer

Lita inte på körkort vid ID-kontoll

Det svenska körkortet borde inte klassas som en säker id-handling. Det anser experter inom området. NFC, Nationellt forensiskt centrum (tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL) menar att körkortet saknar viktiga detaljer som gör det säkert. Därföre rekommenderar Argus att arbetsgivare inte kontrollerar arbetssökandes identitet genom körkort. Endast svenskt pass eller...

Läs mer

Utbildning i bakgrundskontroll

2023-02-13 Argus Analytics erbjuder kostnadsfri introduktionsutbildning i hur man gör bakgrundskontroll vid anställning och för hyresgäst/bostadsrättsmedlem tiddag den 14 mars i Stockholm. Det är en halvdagskurs där du kan välja mellan att delta på förmiddagen eller eftermiddagen. Anmälan sker med epost till info@argusanalytics.se.

Läs mer

Leave a Reply