Region lurad med påhittad utbildning

En kvinna i Hälsingland lyckades bluffa sig till två kvalificerade jobb inom offentlig sektor med hjälp av falska uppgifter i sitt cv.

Det var i början av januari 2021 som kvinnan anställdes i en administrativ roll på två vårdcentraler inom Region Gävleborg. Det arbetsgivaren inte visste då var att de akademiska meriter som kvinnan stoltserade med i sitt cv var påhittade. Hon påstod sig bland annat ha studerat till socionom vid Lunds universitet.

Någon bakgrundskontroll gjordes inte. Det räckte att kvinnan visade upp (falska) intyg från de utbildningar hon påstod sig ha genomfört.

Kvinnan avslöjades genom att personalen upptäckte luckor i hennes kunskaper.

En riktig bakgrundskontroll hade avslöjat bluffen. Nu tvingades istället Region Gävleborg köpa ut henne för tre månadslöner. Dessutom brände regionen nio månader på att försöka lära upp en person som inte klarade jobbet.

Ny bluff för nästa jobb

Efter avskedet har den bluffande kvinnan fått ett nytt jobb inom en annan offentlig verksamhet. Även denna arbetsgivare slarvade med bakgrundsanalysen. I ansökan till sin nya arbetsplats har kvinnan visserligen raderat de falska akademiska meriterna. Däremot har hon adderat tolv extra månader till sin tjänstgöringstid inom Region Gävleborg. Och kryddat med en extra lögn där hon uppger haft en kuratortjänst inom Region Gävleborg. Något som regionen helt dementerar.

Vanligaste bluffen

Kryddade CV med påhittade uppgifter är den vanligaste bluffen vid en ansökan. Det kan vara allt från helt påhittade akademiska examina (ofta kompletterade med falska intyg) till finare arbetstitlar (kontorist blir kontorschef, svetsare blir arbetsledare …).

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/kvinnan-som-bluffade-till-sig-jobb-inom-region-gavleborg-det-skulle-jag-aldrig-gora

About Author

Related posts

Falska utbildningar

Ett allt vanligare problem vid anställningar är falska utbildningar. En ny aktör är International Business Management Institute, IBMI, där du kan köpa en en kort online-kurs på 1-3 timmar och sedan få ett imponerande kursintyg. Det krävs inte ens att du går online för att se kursen. Anmälan och...

Läs mer

Lita inte på körkort vid ID-kontoll

Det svenska körkortet borde inte klassas som en säker id-handling. Det anser experter inom området. NFC, Nationellt forensiskt centrum (tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL) menar att körkortet saknar viktiga detaljer som gör det säkert. Därföre rekommenderar Argus att arbetsgivare inte kontrollerar arbetssökandes identitet genom körkort. Endast svenskt pass eller...

Läs mer

Utbildning i bakgrundskontroll

2023-02-13 Argus Analytics erbjuder kostnadsfri introduktionsutbildning i hur man gör bakgrundskontroll vid anställning och för hyresgäst/bostadsrättsmedlem tiddag den 14 mars i Stockholm. Det är en halvdagskurs där du kan välja mellan att delta på förmiddagen eller eftermiddagen. Anmälan sker med epost till info@argusanalytics.se.

Läs mer

Leave a Reply