Region lurad med påhittad utbildning

En kvinna i Hälsingland lyckades bluffa sig till två kvalificerade jobb inom offentlig sektor med hjälp av falska uppgifter i sitt cv.

Det var i början av januari 2021 som kvinnan anställdes i en administrativ roll på två vårdcentraler inom Region Gävleborg. Det arbetsgivaren inte visste då var att de akademiska meriter som kvinnan stoltserade med i sitt cv var påhittade. Hon påstod sig bland annat ha studerat till socionom vid Lunds universitet.

Någon bakgrundskontroll gjordes inte. Det räckte att kvinnan visade upp (falska) intyg från de utbildningar hon påstod sig ha genomfört.

Kvinnan avslöjades genom att personalen upptäckte luckor i hennes kunskaper.

En riktig bakgrundskontroll hade avslöjat bluffen. Nu tvingades istället Region Gävleborg köpa ut henne för tre månadslöner. Dessutom brände regionen nio månader på att försöka lära upp en person som inte klarade jobbet.

Ny bluff för nästa jobb

Efter avskedet har den bluffande kvinnan fått ett nytt jobb inom en annan offentlig verksamhet. Även denna arbetsgivare slarvade med bakgrundsanalysen. I ansökan till sin nya arbetsplats har kvinnan visserligen raderat de falska akademiska meriterna. Däremot har hon adderat tolv extra månader till sin tjänstgöringstid inom Region Gävleborg. Och kryddat med en extra lögn där hon uppger haft en kuratortjänst inom Region Gävleborg. Något som regionen helt dementerar.

Vanligaste bluffen

Kryddade CV med påhittade uppgifter är den vanligaste bluffen vid en ansökan. Det kan vara allt från helt påhittade akademiska examina (ofta kompletterade med falska intyg) till finare arbetstitlar (kontorist blir kontorschef, svetsare blir arbetsledare …).

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/kvinnan-som-bluffade-till-sig-jobb-inom-region-gavleborg-det-skulle-jag-aldrig-gora

About Author

Related posts

Nu måste också verkstäder göra bakgrundskontroll

En ny EU-lag innebär att bilverkstäder måste bli certifierade för att hantera säkerhetsrelaterade reparationer. Kraven ställs både på verkstaden och på bilreparatören personligen som inte får ha några registrerade brott i polisens belastningsregister. Dessutom krävs dokumenterad yrkesutbildning eller minst två års relevant yrkeserfarenhet. Certifieringen måste förnyas vart femte år.

Läs mer

När chefen inte bryr sig

En bra bakgrundskontroll hjälper inte om den beslutande chefen struntar i resultatet. Självklart … Men definitivt ovanligt när det handlar om att anställa Säkerhetsdirektör för en av Sveriges största arbetsgivare, Region Stockholm med 46 000 anställda. Ett uppdrag som är säkerhetsklassat och en viktig del i Sveriges civilförsvar. Regionens...

Läs mer

Utbildningsministern bekräftar att utdrag ur belastningsregister inte räcker

Utbildningsministern bekräftar att belastningsregisterutdrag inte räcker. Lotta Edholm berättar att när lagstiftningen trädde i kraft var det för stoppa sexualbrottslingar från arbete i skolan. Därför säger belastningsregistret ingenting om narkotikabrott, misshandel, kopplingar till våldsbejakande extremism och brottslighet kopplad till hedersproblematik. Nu vill Lotta Edholm lägga till dessa brott på...

Läs mer

Leave a Reply