Ett halvår efter att han suttit fängslad som ISIS-krigare sökte den 41-årige mannen – och fick – jobb som lärarvikarie i ett av Göteborgs fritidshem.

Ny missad bakgrundskontroll i Göteborg

De två bröderna fotade sig själva på Landvetter flygplats, precis innan de grips av Säkerhetspolisen i februari 2022. De var på väg för att ansluta sig till terrorgruppen IS. Med sig hade de kläder och utrustning som för i livet hos terrororganisationen. Bland annat axelrem till ett gevär, vinterkängor och skyddsglasögon. Hos den yngre brodern, en nu 41-årig man, fann polisen också MP3-spelare med predikningar om martyrskap och föreläsningar av den ledande Al Qaida-propagandisten Anwar Al Awlaki.

Båda dömdes av domstol och avtjänade sina straff. Där hade historien kunnat sluta. Men det gjorde den inte på grund av Göteborgs kommuns nonchalans med bakgrundskontroller.

Ett halvår efteråt sökte den 41-årige mannen – och fick – jobb som lärarvikarie i kommunens fritidshem.

Kommunen nöjde sig med att titta på ett utdrag från belastningsregistret. I sådana visas inte terrordomar. Där finns bara domar som anses viktiga för skolans värld.

Enhetschefen vid bemanningsenheten i Göteborgs kommun försvarar sig med att ”vi googla ju inte folk”, och tillägger att de följt alla rutiner.

– Det krävs mer än att bara titta på ett utdrag ur belastningsregistret, konstaterar Argus Analytics Sverigechef Folke Straube. Det är därför man skall anlita ett professionellt företag.

Källa: Expressen

About Author

Related posts

Kostnadsfri vitbok om bakgrundskontroll vid rekrytering

Argus har sammanställt en komplett guide till bakgrundskontroll vid anställning. Den ger dig tips om vad du bör kontrollera och varför. Självklart är den kostnadsfri. Vår vitbok bygger på våra analytikers erfarenhet och våra kunders önskemål om information inför en rekrytering. Och den bygger inte minst på alla de...

Read More

Leave a Reply