När chefen inte bryr sig

En bra bakgrundskontroll hjälper inte om den beslutande chefen struntar i resultatet. Självklart … Men definitivt ovanligt när det handlar om att anställa Säkerhetsdirektör för en av Sveriges största arbetsgivare, Region Stockholm med 46 000 anställda. Ett uppdrag som är säkerhetsklassat och en viktig del i Sveriges civilförsvar.

Regionens egen säkerhetsavdelning gjorde en bakgrundskontroll som visade att kandidaten till chefsjobbet, Erik Lagersten, hade fejkade examina i sitt CV. Dessutom hade han ett stort antal betalningsanmärkningar och jagades av kronofogden, vilket gör honom utpressningsbar.

Alltså borde han avföras som kandidat till uppdraget som Säkerhetsdirektör. Men icke, regiondirektören Emma Lennartsson, anställde honom ändå.

Emma Lennartsson har även tidigare åsidosatt säkerheten som statssekreterare åt Löfven-regeringen S. En tjänst som hon fick lämna 2017 i samband med it-skandalen på Transportstyrelsen.

About Author

Related posts

Nu måste också verkstäder göra bakgrundskontroll

En ny EU-lag innebär att bilverkstäder måste bli certifierade för att hantera säkerhetsrelaterade reparationer. Kraven ställs både på verkstaden och på bilreparatören personligen som inte får ha några registrerade brott i polisens belastningsregister. Dessutom krävs dokumenterad yrkesutbildning eller minst två års relevant yrkeserfarenhet. Certifieringen måste förnyas vart femte år.

Läs mer

Utbildningsministern bekräftar att utdrag ur belastningsregister inte räcker

Utbildningsministern bekräftar att belastningsregisterutdrag inte räcker. Lotta Edholm berättar att när lagstiftningen trädde i kraft var det för stoppa sexualbrottslingar från arbete i skolan. Därför säger belastningsregistret ingenting om narkotikabrott, misshandel, kopplingar till våldsbejakande extremism och brottslighet kopplad till hedersproblematik. Nu vill Lotta Edholm lägga till dessa brott på...

Läs mer

Leave a Reply