Kan Flashback ge bakgrundsinformation?

Flashback är ett kontroversiellt internetforum där vem som helst får skriva vad som helst. Allt från droger till kändisar diskuteras och Flashback tar inte bort inlägg förutom vid brott mot sina regler eller netikett. Servern ligger utomlands och därmed gäller inte svensk lag. Var tredje svensk har någon gång besökt Flashback, oftast för att få fram ett namn (som etablerade media inte vill skriva ut) på senaste kändisen som gjort bort sig.

Vad finns på flashback?

Det finns mycket information som är intressant för den som gör en bakgrundsanalys. Till exempel uppsägningar, avgångsvederlag, personens moral och etik, affärer som gått fel, rykten om kriminell koppling, politiska värderingar, extremism …

Flashback är platsen för sådan information som etablerade media inte kan eller vill ta upp. Det kan vara enkla saker som ”varför blev han uppsagd”, ”varför fick han avgångsvederlag”, ”småfifflade han på jobbet”. Det kan också vara tunga saker som är kriminella men som inte gick att bevisa.

Men man måste ta information på Flashback med en stor nypa salt. För många är Flashback ett verktyg som används för att sprida illasinnade rykten, skada en konkurrent, hämnas på verkliga och inbillade oförrätter. Att skriva rena osanningar, partsinlagor och förvrängda fakta är enkelt eftersom Flashback inte kontrollerar fakta.

På samma sätt som att alla förskönar sin profil på Facebook, används Flashback ofta för att sänka personer.

Det är dessutom vanligt att det sedan dras igång små kampanjer för att förstärka inlägg. Påhittade fejkkonto ger sig in i debatten, bekräftar fakta, kompletterar med ny påhittad information, förstärker den negativa bilden och inte minst ger andra besökare bilden av att många känner till detta och att allt är sant.

Därför måste man alltid dubbelkontrollera och ifrågasätta all information på Flashback. Finns det en trovärdig källa? Är den som skrivit anonym? Går det att få fram vem som ligger bakom. Vad är syftet med inlägget på Flashback? Hittar du felaktiga fakta bör du utgå från att det mesta är överdrivet, en partsinlaga och osant.

Men vad skall man göra om man drabbas av en flashback-kampanj?

Tig ihjäl den! Om du bemöter kommer debatten igång och motparten får en anledning att skriva ännu mer. Dessutom blir angreppen då ofta ännu mer smutsiga. Du kan aldrig vinna över en anonym person utan hämningar.

Enda chansen att klara en sådan debatt, är om du har fler fejkkonto som går in och stödjer din syn på saker och ting. ”Vinna” är det dock aldrig tal om.

About Author

Related posts

Nu måste också verkstäder göra bakgrundskontroll

En ny EU-lag innebär att bilverkstäder måste bli certifierade för att hantera säkerhetsrelaterade reparationer. Kraven ställs både på verkstaden och på bilreparatören personligen som inte får ha några registrerade brott i polisens belastningsregister. Dessutom krävs dokumenterad yrkesutbildning eller minst två års relevant yrkeserfarenhet. Certifieringen måste förnyas vart femte år.

Läs mer

När chefen inte bryr sig

En bra bakgrundskontroll hjälper inte om den beslutande chefen struntar i resultatet. Självklart … Men definitivt ovanligt när det handlar om att anställa Säkerhetsdirektör för en av Sveriges största arbetsgivare, Region Stockholm med 46 000 anställda. Ett uppdrag som är säkerhetsklassat och en viktig del i Sveriges civilförsvar. Regionens...

Läs mer

Utbildningsministern bekräftar att utdrag ur belastningsregister inte räcker

Utbildningsministern bekräftar att belastningsregisterutdrag inte räcker. Lotta Edholm berättar att när lagstiftningen trädde i kraft var det för stoppa sexualbrottslingar från arbete i skolan. Därför säger belastningsregistret ingenting om narkotikabrott, misshandel, kopplingar till våldsbejakande extremism och brottslighet kopplad till hedersproblematik. Nu vill Lotta Edholm lägga till dessa brott på...

Läs mer

Leave a Reply