Introduktion till bakgrundskontroll

Fel person på fel plats kan kosta hundratusentals kronor

Anställning

En felrekrytering kan kosta 700.000 kr för arbetsgivaren enligt bemanningsföretaget Poolia. Det är med andra ord viktigt att göra en noggrann bakgrundskontroll av de kandidater man funderar på att anställa.

Tänk dig att du anställt en ung och trevlig ingenjör. Nyexaminerad med fina betyg. Med andra ord ett klipp i tider av ingenjörsbrist. Efter några veckor börjar du märka att personen saknar grundläggande teknisk kompetens. Förklaringen visar sig vara att kandidaten ljugit om sin examen och att rekryteringen därmed blivit ett dyrt misstag.

”Fyra av tio arbetsgivare har avvisat jobbkandidater på grund av osanna uppgifter”

Drygt 60 procent av alla arbetsgivare har hittat förvanskade uppgifter i sina rekryteringsprocesser enligt en rapport från Stockholms Handelskammare. Vanligast är att ljuga om erfarenheter, tidigare lön och examen. Rapporten visar också att fyra av tio arbetsgivare avvisat kandidater på grund av osanna uppgifter.

Det har också blivit vanligare att personer försöker fuska sig till jobb genom att skicka in falska utbildningsdokument. Enligt myndigheten Universitets- och Högskolerådet förekommer i huvudsak tre typer av förfalskningar:

 1. I första gruppen finns bluffuniversitetet som säljer examensbevis. Ibland måste kandidaten skicka in någon enkel uppgift eller uppsats, men oftast skickas examensbeviset utan motprestation.
 2. I andra gruppen finns företag som säljer förfalskningar av examensbevis från riktiga universitet, både svenska och utländska.
 3. I tredje gruppen är det kandidaten själv som förfalskar gymnasiebetyg eller andra utbildningsdokument.

I en bakgrundsanalys kan dokumentens äkthet kontrolleras. Därför skall du begära att få se utbildningsbevisen (helst i original) för de kandidater som går vidare i rekryteringsprocessen.

Hyresgäster 

Det kan vara svårt att säga upp en hyresgäst. I bästa fall går det även om det tar kraft och lång tid. Därför är det viktigt att veta vem som skall flytta in, hur familjesituation ser ut, betalningsförmåga på sikt …

bostadsrättsföreningar

En ny medlem i bostadsrättsföreningen kan vara en risk. Föreningens ekonomi kan skadas om den nya medlemmen inte kan betala sina avgifter. Fel person kan skapa konflikter och kaos i föreningen. Värst är kanske om en ny oseriös medlem väljs till förtroendeuppdrag som t ex kassör.

Affärspartner

Affärssamarbete är långsiktiga relationer och kan ta många år att avsluta. Därför gäller det att lära känna sina affärspartners.

Bakom insmickrande fasader kan oseriösa affärsmän och företag dölja sig. I bagaget kan de ha allt från konkurser till planer att utnyttja dig och ditt företag.

FALSK IDENTITET

Allt vanligare blir falska identiteter eller alias. Därför innehåller alla Argus bakgrundskontroller verifiering av identitet.

Bakgrundskontroller anpassade till ditt behov av information

Argus diskreta bakgrundskontroller anpassas efter behovet. Du behöver olika information beroende på om du skall anställa, hyra ut en bostad eller lokal, ta in en ny medlem i bostadsrättsföreningen eller teckna ett affärsavtal.

Familj och mantalsskrivning

 • Fastställa identitet och bekräfta att personens uppgifter
 • Var är personen är mantalsskriven, civilstånd, familj
 • Vilka är mantalsskrivna på adressen

Personlig ekonomi

 • Personlig ekonomi fem år tillbaka med taxerad inkomst, underskott/ överskott av kapital, betalningsanmärkningar och skulder, ärende hos Kronofogden, samt eventuella konkurser

Brott och straff

 • Vilka brott har personen blivit dömd för i domstol

Arbete och Bolag

 • Var har personen varit anställd
 • Bolag där personen är eller har varit engagerad

Fordon

 • Vilka fordon äger personen

Fastigheter

 • Vilka fastigheter äger personen

Examen och utbildning

 • Examen på svenska lärosäte
 • Bedömning av vad utländsk examen motsvarar i Sverige

Sociala media och Forum

 • Linkedin-profil
 • Facebook-profil
 • Instagram-profil
 • Flashback-profil
 • Närvaro på internet

Fördjupad bakgrundsanalys

I en fördjupad bakgrundskontroll kan Argus t ex gräva i sådant som är särskilt viktig för uppdragsgivaren. Det kan t ex vara polisutredningar som inte lett till fällande dom, examen, erfarenheter … I vissa fall kan även familjemedlemmar analyseras.

Argus analytiker hittar det dolda

Det är alltid viktigt att veta vem man har att göra med. Oavsett om det handlar om en anställning, en ny medlem i bostadsrättsföreningen, en ny hyresgäst eller en affärspartner. Det kan ta både tid och kraft att bryta en relation. Och det ens är möjligt.

Kontakta oss för mer information eller för att beställa en bakgrundskontroll