Falska intyg säljs på Snapchat

På sociala medie-plattformen Snapchat säljs falska utbildningsintyg helt öppet. Där kan man köpa intyg för universitetsutbildningar som läkare, sjuksköterska, socialpedagog, psykolog, jur.kand, civilingenjör och civilekonom. Utbildningar som tar flera år.

Intygen är ofta mycket välgjorda och svåra att skilja från äkta intyg. Ett av företagen som säljer falska intyg skriver på sin hemsida att de har över 3 000 mallar i sina arkiv. Ofta är det mallar från nedlagda skolor för att försvåra eventuella kontroller.

Det är mycket sällan som de falska intygen avslöjas och det senaste året har polisen bara fått in ett 60-tal anmälningar om falska utbildningsintyg som sålts via sociala medier. Svenskt Näringslivs egen undersökning visar dessutom att bara hälften av företag och verksamheter som blivit utsatta för bedrägeribrott polisanmäler

– Det här är organiserad försäljning, man livnär sig på den här typen av verksamhet så det kommer att fortsätta, man behöver fortsätta ha inkomster, säger Charlotta Mauritzon, på polisens Nationella bedrägericenter till SVT.

About Author

Related posts

Kostnadsfri vitbok om bakgrundskontroll vid rekrytering

Argus har sammanställt en komplett guide till bakgrundskontroll vid anställning. Den ger dig tips om vad du bör kontrollera och varför. Självklart är den kostnadsfri. Vår vitbok bygger på våra analytikers erfarenhet och våra kunders önskemål om information inför en rekrytering. Och den bygger inte minst på alla de...

Read More

Leave a Reply