Så här skriver expressen
Med förfalskade betyg, falska läkarintyg och påhittade anställningar gick den 29-åriga undersköterskan från tjänst till tjänst i en serie svenska kommuner.
Nu åtalas hon för delar av de brott hon anklagats för.
Samtidigt har polis och åklagare lagt ned utredningar i flera fall trots att undersköterskan själv medgett att hon använt sig av falska uppgifter.
– Den här personen har satt i system att jobba på det här viset, säger HR-chefen i Nora kommun Katarina Eriksson, som tvingades betala 54 000 kronor efter att ha avskedat undersköterskan.
I våras kunde vi berätta om den nu 29-åriga kvinnans framfart i Mellansverige.
Under tre år har hon haft minst fem tjänster i fyra kommuner.
Och vår granskning visade att kvinnan i samtliga granskade fall de senaste tre åren angett falska uppgifter för att få sina anställningar. Det handlar om allt från förfalskade betygsdokument, en påhittad historik om tidigare anställningar och utbildningar – till att hon fått jobb under falsk identitet.
Kvinnans framfart illustrerade de brister som finns inom kommuner och regioner vad gäller kontroller av de man anställer.
Nu åtalas 29-åringen, mot sina nekanden, för delar av de många anklagelser som förts fram emot henne.
I augusti 2021 ska kvinnan ha skickat in ett falskt slutbetyg i samband med att hon ansökte till sjuksköterskeprogrammet vid Linköpings universitet. Den klumpiga förfalskningen avslöjades då flera av uppgifterna rimligen inte kunde stämma.
Slutbetyget påstods vara utfärdat 2015, på en gymnasieskola som då hade lagts ned för flera år sedan.
Enligt betyget hade kvinnan fått VG och MVG i flera ämnen. Problemet var bara att VG och MVG hade ersatts med bokstavsbetygen A-F flera år tidigare.
Någon elev med kvinnans namn hade aldrig heller gått på skolan ens då den fanns.
– Det är allvarligt för det sätter konkurrensen ur spel, både på arbetsmarknaden och på studiemarknaden om jag får uttrycka mig så, säger kammaråklagare Marcus Nyman som nu åtalar kvinnan för brukande av falsk urkund.
Spottat facket i ansiktet
Hon åtalas samtidigt för brukande av falsk urkund och ofredande i samband med en händelse som vi tidigare kunnat berätta om – i Karlstad kommun.
Där visstidsanställdes kvinnan hösten 2020 under falskt namn och med påstående om att hon hade en undersköterskeutbildning vid en gymnasieskola i Göteborg.
När visstidsanställningen gick ut motsatte sig kvinnan det och hävdade att att hon i själva verket hade en fast anställning. Hon tog också hjälp av facket för att kräva sin rätt.
Till stöd för sin sak hänvisade hon till ett anställningsavtal som mycket riktigt visade att hon hade fått en fast tjänst. Problemet var bara att anställningsavtalet var förfalskat och att originalet – som fanns i kommunens arkiv – visade att det rörde sig om en tidsbegränsad visstidsanställning.
När kvinnans fackliga organisation då valde att inte företräda henne mer, ska kvinnan ha gått till attack mot en av fackets representanter vid ett besök på fackexpeditionen, och spottat denne i ansiktet.
”Finns en misstanke”
Karlstad kommun tvingades senare ingå en förlikning med kvinnan, där skattebetalarna fick stå för kommunens advokatkostnader och 50 000 kronor i ersättning till kvinnan för att avsluta tvisten om anställningen.
Senare uppgav Susanne Gustafsson, HR-chef i Karlstads kommun, att de stora behoven av personal inom vården kan göra att man inte har samma möjligheter att vara noggranna vid kontroll av referenser som i andra fall.
– Det finns en misstanke om att vi inte fick äkta referenser, sa Susanne Gustafsson i våras.
Falskt läkarintyg
Även Nora kommun, där kvinnan senare sökte och fick en fast tjänst som undersköterska, anmälde samma kvinna för urkundsförfalskning. Det skedde efter att man avslöjat henne med att ha lämnat in ett falskt slutbetyg där hon påstods ha en undersköterskeutbildning.
Också vid anställningen i Nora kommun uppgav kvinnan ett falskt namn och i hennes korta cv uppgav hon sig ha arbetat som undersköterska i tio års tid. Efter ett par veckor in på den nya tjänsten lämnade hon också in ett – enligt kommunen – falskt läkarintyg där kvinnan hävdades ha pälsallergi. Detta för att slippa gå in till vissa brukare.
I det fallet valde polisen att lägga ned förundersökning med motiveringen att kvinnan redan utreddes för andra brott och att hon troligen skulle få en så kallad åtalsunderlåtelse av åklagare.
Enligt polisen fanns det inte heller ”något väsentligt allmänt eller enskilt intresse” för att driva utredningen vidare.
– Jag fick tillbaks att den var nedlagd, säger Katarina Eriksson, HR-chef i Nora kommun.
– Jag kunde inte göra någonting. Vi har anmält i varje fall för vi ser att den här personen har satt i system att jobba på det här viset. Och någonstans måste man sätta stopp för det. Det är bara rättsväsende som kan göra det. Vi kan bara anmäla.
”Kanske är lättlurade”
Även Nora kommun fick till slut betala pengar till undersköterskan, efter att hon gått till domstol för att få tillbaka sin tjänst.
Mot att undersköterskan i överenskommelsen medgav de anklagelser som kommunen fört fram mot henne om förfalskade betyg och intyg med mera var sanna, kunde hon lämna kommunen med 54 000 kronor.
– Det är absolut möjligt att hoppa runt så här. Vill man luras i ett öppet samhälle så går ju det, sa HR-chefen Katarina Eriksson i våras i samband med vår granskning.
– Vi kanske är lättlurade. Samtidigt kan du inte misstro alla människor heller. Vilket samhälle får vi då?
Undersköterskan själv har tidigare avböjt att kommentera anklagelserna.
– Jag kommer inte uttala mig om någonting, i något av de här ärendena faktiskt, sa hon i våras.
Vi har efter åtalet väcktes på nytt sökt undersköterskan via alla tillgängliga kanaler, men utan resultat.
Hon har begärt en advokat, men nekats med hänvisning till det låga straffvärdet för målet.
Hon nekar till brott och besvarar alla polisens frågor i förhören med ”inga kommentarer”.