Ingen kontroll: Sveriges Radio (som är ett skyddsobjekt) släpte in utländska it-tekniker

Ingen kontroll: Sveriges Radio (som är ett skyddsobjekt) släpte in utländska it-tekniker

Nästa slarv med bakgrunskontroll: Sveriges Radio (som är ett skyddsobjekt) lät utländska it-tekniker sitta innanför skalskyddet.

Sveriges Radios upphandlade 2014 ett nytt textsystem, ’Dalet’, för att hantera redaktionall arbetet. Programmet strulade från dag-1, gick långsamt och kraschade.

Lösningen blev att ta in 27 externa it-tekniker. De kom från bland annat Ryssland, Israel och Frankrike och fick sin arbetsplats innanför SRs yttre skalskydd. Dessutom fick alla tekniker passerkort och kunde röra sig fritt i stora delar av Sveriges Radio. De utländska it-teknikerna hade även tillgång till SR:s lokala nätverk.

Någon bakgrundskontroll eller säkerhetsanalys gjordes inte av de utländska it-teknikerna. Trots att Sveriges Radio är en del av det svenska totalförsvaret – och spelar en central roll i landets förmåga att hantera kriser i samhället. P4 är Sveriges beredskapskanal och har i uppdrag att förmedla information från myndigheterna.

Särskilt allvarligt är att teknikerna fick vara fysiskt på plats, vilket öppnar helt andra möjligheter att komma åt information och utföra sabotage. Det gör det möjligt att ansluta utrustning till nätverket, få åtkomst till nät som inte är åtkomliga utifrån, ändra rättigheter och behörigheter. Brandväggen skyddar inte längre om man har egna program på insidan.

Med avlyssningsprogram kan all redaktionell information övervakas. Spionprogram som ändrar i informationen också en ännu större risk som SR utsatts för.

Dessutom har det avslöjats att en av de ryska it-teknikerna har arbetat för den statligt kontrollerade tv-kanalen RT (en del av Kremls psykologiska krigföring) och för Zvezda (det ryska försvarsdepartementets eget tv-nätverk). Numera arbetar han för ett medienätverk som kontrolleras av oligarken Yury Kovalchuk, en nära vän till president Vladimir Putin.

Sveriges Radio slutade använda ’Dalet’ programmet 2016 men vad som installerats på SRs olika servrar har aldrig undersökts.

Det är inte första gången som Sverige Radio brister i sina kontroller och VD Cilla Benkö medger att det finns ett intresse från illvilliga makter att hacka SR.

About Author

Related posts

Kostnadsfri vitbok om bakgrundskontroll vid rekrytering

Argus har sammanställt en komplett guide till bakgrundskontroll vid anställning. Den ger dig tips om vad du bör kontrollera och varför. Självklart är den kostnadsfri. Vår vitbok bygger på våra analytikers erfarenhet och våra kunders önskemål om information inför en rekrytering. Och den bygger inte minst på alla de...

Read More

Leave a Reply