Lögn i cv lönar sig inte

Lögner om examina och påhittade referenser. Hälften av Sveriges personalchefer kan vittna om lögnaktiga cv. Men bara åtta procent av de anställda medger att de ljugit i meritförteckningen.

Det är Jobbguiden.se som har undersökt hur det står till med sanningshalten i kandidaternas meritförteckning. Nästan hälften av Sveriges personalchefer, 46 procent, har upptäckt lögner av olika grovlek i jobbansökningarna.

De vanligaste gäller överdrifter av vilket ansvar man haft, 52 procent. Många ljuger också om sina kunskaper, vilken befattning de haft, vilken utbildning de har och vilka de tidigare arbetsgivarna är.

Av de arbetsgivare som upptäckt lögner är det 54 procent som automatiskt avfärdade kandidaten. 31 procent valde att låta personen gå vidare i anställningsprocessen, men någon anställning blev det aldrig.

– Även smärre försköningar, till exempel en liten ändring av datum eller överdrift av tidigare ansvar, kan skada din trovärdighet hos en potentiell arbetsgivare, konstaterar Jobbguiden.

Jobbguiden har bett personalcheferna att berätta om de mest bisarra tabbar kandidaterna gjort i jobbansökningarna.

  • Ljög om sin ålder – med 35 år.
  • Bifogade en bild av sig själv på krogen.
  • Påstod att arbetsförmedlingen tvingade honom att söka jobbet.
  • Uppgav påhittade referenser.
  • Påstod sig ha tagit sjuksköterskeexamen utan att ens ha påbörjat utbildningen.
  • Listade på meritförteckningen att han raderat sitt förra företags databas.
  • Ljög om att ha haft tidigare anställning hos en annan person på företaget.
  • Skrev ”läget kompis” överst på cv:t.

About Author

Related posts

Falska utbildningar

Ett allt vanligare problem vid anställningar är falska utbildningar. En ny aktör är International Business Management Institute, IBMI, där du kan köpa en en kort online-kurs på 1-3 timmar och sedan få ett imponerande kursintyg. Det krävs inte ens att du går online för att se kursen. Anmälan och...

Läs mer

Lita inte på körkort vid ID-kontoll

Det svenska körkortet borde inte klassas som en säker id-handling. Det anser experter inom området. NFC, Nationellt forensiskt centrum (tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL) menar att körkortet saknar viktiga detaljer som gör det säkert. Därföre rekommenderar Argus att arbetsgivare inte kontrollerar arbetssökandes identitet genom körkort. Endast svenskt pass eller...

Läs mer

Utbildning i bakgrundskontroll

2023-02-13 Argus Analytics erbjuder kostnadsfri introduktionsutbildning i hur man gör bakgrundskontroll vid anställning och för hyresgäst/bostadsrättsmedlem tiddag den 14 mars i Stockholm. Det är en halvdagskurs där du kan välja mellan att delta på förmiddagen eller eftermiddagen. Anmälan sker med epost till info@argusanalytics.se.

Läs mer

Leave a Reply