Helsingborgs Stad anställde gängkriminell som ungdomsledare

Helsingborgs Stad anställde gängkriminell som ungdomsledare

Ett belastningsregister visar inte allt. Den läxan lärde sig Helsingborgs Stad nyliken när man anställde en gängkriminell för att arbeta med ungdomar i tunga område.

Rutinmässigt begärde Helsingborgs Stad ett belastningsregister-utdrag, och när detta var blankt trodde man att allt var ok.

Vad man inte förstod är att ett belastningsregister bara visar fällande domar. Och den 20-årige mannen dömdes inte förrän veckan efter. Alltså var belastningsregistret blankt just då.

Mannen bedöms av polisen tillhöra ett stort kriminellt nätverk som styr delar av narkotikamarknaden i Helsingborg.

En dyr läxa som förhoppningsvis har lärt Helsingborgs Stad att göra riktiga bakgrundsanalyse

About Author

Related posts

Falska utbildningar

Ett allt vanligare problem vid anställningar är falska utbildningar. En ny aktör är International Business Management Institute, IBMI, där du kan köpa en en kort online-kurs på 1-3 timmar och sedan få ett imponerande kursintyg. Det krävs inte ens att du går online för att se kursen. Anmälan och...

Läs mer

Lita inte på körkort vid ID-kontoll

Det svenska körkortet borde inte klassas som en säker id-handling. Det anser experter inom området. NFC, Nationellt forensiskt centrum (tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL) menar att körkortet saknar viktiga detaljer som gör det säkert. Därföre rekommenderar Argus att arbetsgivare inte kontrollerar arbetssökandes identitet genom körkort. Endast svenskt pass eller...

Läs mer

Utbildning i bakgrundskontroll

2023-02-13 Argus Analytics erbjuder kostnadsfri introduktionsutbildning i hur man gör bakgrundskontroll vid anställning och för hyresgäst/bostadsrättsmedlem tiddag den 14 mars i Stockholm. Det är en halvdagskurs där du kan välja mellan att delta på förmiddagen eller eftermiddagen. Anmälan sker med epost till info@argusanalytics.se.

Läs mer

Leave a Reply