Fejkade utbildningar allt vanligare

Påhittade utbildningar har blivit en stor industri. Låter de amerikanska universiteten Columbiana, Barkley och Mount Lincoln bekanta? Samtliga har glassiga hemsidor med leende studenter på soliga campus och citat från föreläsare. Det är bara det att de här universiteten inte erbjuder några kurser. De existerar nämligen inte! Alla är skapade av ett pakistanskt företag, Axact, som säljer fejkade universitetsexamen.

Axact är dessutom inte ensamma. Liknande företag skapar egna universitet, medan andra säljer fejkade betyg från etablerade universitet. Det kostar omkring 1000 dollar per betyg och uppskattningsvis säljs 100 000 sådana i varje år i USA. Av dem är en tredjedel högre akademiska examina. Även vid svenska bakgrundskontroller upptäcks allt fler falska utländska examina. När Argus Analytics kontrollerar amerikanska utbildningsbevis är nästan hälften fejkade.

Orsaken till att folk köper förfalskade betyg är oftast att den potentielle arbetsgivaren kräver en universitetsexamen, och för att ha ett argument i löneförhandlingar.

About Author

Related posts

Falska utbildningar

Ett allt vanligare problem vid anställningar är falska utbildningar. En ny aktör är International Business Management Institute, IBMI, där du kan köpa en en kort online-kurs på 1-3 timmar och sedan få ett imponerande kursintyg. Det krävs inte ens att du går online för att se kursen. Anmälan och...

Läs mer

Lita inte på körkort vid ID-kontoll

Det svenska körkortet borde inte klassas som en säker id-handling. Det anser experter inom området. NFC, Nationellt forensiskt centrum (tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL) menar att körkortet saknar viktiga detaljer som gör det säkert. Därföre rekommenderar Argus att arbetsgivare inte kontrollerar arbetssökandes identitet genom körkort. Endast svenskt pass eller...

Läs mer

Utbildning i bakgrundskontroll

2023-02-13 Argus Analytics erbjuder kostnadsfri introduktionsutbildning i hur man gör bakgrundskontroll vid anställning och för hyresgäst/bostadsrättsmedlem tiddag den 14 mars i Stockholm. Det är en halvdagskurs där du kan välja mellan att delta på förmiddagen eller eftermiddagen. Anmälan sker med epost till info@argusanalytics.se.

Läs mer

Leave a Reply