Fejkade utbildningar allt vanligare

Påhittade utbildningar har blivit en stor industri. Låter de amerikanska universiteten Columbiana, Barkley och Mount Lincoln bekanta? Samtliga har glassiga hemsidor med leende studenter på soliga campus och citat från föreläsare. Det är bara det att de här universiteten inte erbjuder några kurser. De existerar nämligen inte! Alla är skapade av ett pakistanskt företag, Axact, som säljer fejkade universitetsexamen.

Axact är dessutom inte ensamma. Liknande företag skapar egna universitet, medan andra säljer fejkade betyg från etablerade universitet. Det kostar omkring 1000 dollar per betyg och uppskattningsvis säljs 100 000 sådana i varje år i USA. Av dem är en tredjedel högre akademiska examina. Även vid svenska bakgrundskontroller upptäcks allt fler falska utländska examina. När Argus Analytics kontrollerar amerikanska utbildningsbevis är nästan hälften fejkade.

Orsaken till att folk köper förfalskade betyg är oftast att den potentielle arbetsgivaren kräver en universitetsexamen, och för att ha ett argument i löneförhandlingar.

About Author

Related posts

Leave a Reply