Annorlunda bakgrundskontroller i USA

Olika länder gör olika bakgrundskontroller. I USA är det helt andra kriterier och problem än i Sverige.

Viktigast i USA:

 1. Kriminell bakgrund
  Allt från grova brott till vårdslös bilkörning. Dock tar man stor hänsyn till omständigheterna. Äldre brottsanklagelser kan vara ett symptom på missförstånd eller ungdomliga misstag.
 2. Falska CV
  Sökande ljuger ofta om vilket college de gick på eller vilken typ av examen. Även falsk information om anställningstid eller typ av ansvar är vanligt förekommande. Mindre överdrifter förlåts, medan djärvare lögner anses tyda på en mindre pålitlig person.
 3. Dålig ekonomi
  Kreditupplysning är relevant för jobb som kräver ekonomiskt ansvar. Särskilt om företaget hanterar finansiella data eller om man anställer för en bank- eller chefsroll, är kreditprövning avgörande.
 4. Misslyckat drogtest
  Användandet av droger är ett stort problem i USA. Därför ingår alltid ett drogtest. Då vissa droger är lagliga måste företaget ibland gräva djupare för ett tillförlitligt svar efter testresultaten.
 5. Röda flaggor för sociala medier
  Sociala medier ger en inblick i en kandidats personlighet och intressen. Viktigt i USA är att avslöja oacceptabla attityder som rasism.
 6. Dåliga referenser
  Kandidater lämnar referenser som de känner och litar på en personligen. Företaget vill däremot ha objektiv information när de intervjuar en sökandes referenser. Därför kontaktar amerikanska företag ofta helt andra referenspersoner än de som kandidaten presenterat.

About Author

Related posts

Nu måste också verkstäder göra bakgrundskontroll

En ny EU-lag innebär att bilverkstäder måste bli certifierade för att hantera säkerhetsrelaterade reparationer. Kraven ställs både på verkstaden och på bilreparatören personligen som inte får ha några registrerade brott i polisens belastningsregister. Dessutom krävs dokumenterad yrkesutbildning eller minst två års relevant yrkeserfarenhet. Certifieringen måste förnyas vart femte år.

Läs mer

När chefen inte bryr sig

En bra bakgrundskontroll hjälper inte om den beslutande chefen struntar i resultatet. Självklart … Men definitivt ovanligt när det handlar om att anställa Säkerhetsdirektör för en av Sveriges största arbetsgivare, Region Stockholm med 46 000 anställda. Ett uppdrag som är säkerhetsklassat och en viktig del i Sveriges civilförsvar. Regionens...

Läs mer

Utbildningsministern bekräftar att utdrag ur belastningsregister inte räcker

Utbildningsministern bekräftar att belastningsregisterutdrag inte räcker. Lotta Edholm berättar att när lagstiftningen trädde i kraft var det för stoppa sexualbrottslingar från arbete i skolan. Därför säger belastningsregistret ingenting om narkotikabrott, misshandel, kopplingar till våldsbejakande extremism och brottslighet kopplad till hedersproblematik. Nu vill Lotta Edholm lägga till dessa brott på...

Läs mer

Leave a Reply