Annorlunda bakgrundskontroller i USA

Olika länder gör olika bakgrundskontroller. I USA är det helt andra kriterier och problem än i Sverige.

Viktigast i USA:

 1. Kriminell bakgrund
  Allt från grova brott till vårdslös bilkörning. Dock tar man stor hänsyn till omständigheterna. Äldre brottsanklagelser kan vara ett symptom på missförstånd eller ungdomliga misstag.
 2. Falska CV
  Sökande ljuger ofta om vilket college de gick på eller vilken typ av examen. Även falsk information om anställningstid eller typ av ansvar är vanligt förekommande. Mindre överdrifter förlåts, medan djärvare lögner anses tyda på en mindre pålitlig person.
 3. Dålig ekonomi
  Kreditupplysning är relevant för jobb som kräver ekonomiskt ansvar. Särskilt om företaget hanterar finansiella data eller om man anställer för en bank- eller chefsroll, är kreditprövning avgörande.
 4. Misslyckat drogtest
  Användandet av droger är ett stort problem i USA. Därför ingår alltid ett drogtest. Då vissa droger är lagliga måste företaget ibland gräva djupare för ett tillförlitligt svar efter testresultaten.
 5. Röda flaggor för sociala medier
  Sociala medier ger en inblick i en kandidats personlighet och intressen. Viktigt i USA är att avslöja oacceptabla attityder som rasism.
 6. Dåliga referenser
  Kandidater lämnar referenser som de känner och litar på en personligen. Företaget vill däremot ha objektiv information när de intervjuar en sökandes referenser. Därför kontaktar amerikanska företag ofta helt andra referenspersoner än de som kandidaten presenterat.

About Author

Related posts

Argus avslöjar kriminell jurist

Vid en bakgrundskontroll för en svensk advokatfirma hittade Argus ett kriminellt förflutet hos en kandidat till tjänsten som biträdande jurist. Kontrollen visade att mannen dömts ett flertal gånger för bedrägeri i ett annat EU-land. Något som han förtigit i CV och personligt brev. Fängelsetiden hade han i sitt CV...

Läs mer

Stort IT-företag missade bakgrundskontroll och kan inte längre noteras på börsen

Efter att dansk finanspress gjort bakgrundskontroll på IT-företaget Meews VD har det avslöjats att den påstådda master of science-examen från Aston University (ligger tydligen i Birmingham) var påhittad och i spåren av det ger styrelsen honom sparken. Meews styrelse uttrycker att orsaken till den stoppade noteringsprocessen är VD:ns “missbruk...

Läs mer

Falska utbildningar

Ett allt vanligare problem vid anställningar är falska utbildningar. En ny aktör är International Business Management Institute, IBMI, där du kan köpa en en kort online-kurs på 1-3 timmar och sedan få ett imponerande kursintyg. Det krävs inte ens att du går online för att se kursen. Anmälan och...

Läs mer

Leave a Reply