Bakgrundskontroll för anställning

En felrekrytering kan kosta 700.000 kronor

När man söker ett jobb, är det självklart att man framställer sig själv så positivt som möjligt. Man framhäver det positiva och tonar ner det negativa. Alltså är alla personliga brev och CV införsäljning av en kandidat för jobbet.

Personligt brev och CV är reklam

En felrekrytering kan kosta 700.000 kr för arbetsgivaren enligt bemanningsföretaget Poolia. Det är med andra ord viktigt att göra en noggrann bakgrundsanalys av de kandidater man funderar på att anställa.

Tänk dig att du anställt en ung och trevlig ingenjör. Nyexaminerad med fina betyg. Med andra ord ett klipp i tider av ingenjörsbrist. Efter några veckor börjar du märka att personen saknar grundläggande teknisk kompetens. Förklaringen visar sig vara att kandidaten ljugit om sin examen och att rekryteringen därmed varit ett dyrt misstag.

Fyra av tio arbetsgivare har avvisat jobbkandidater på grund av osanna uppgifter

Drygt 60 procent av alla arbetsgivare har upplevt att kandidater förvanskat uppgifter om sig själv i en rekryteringsprocess enligt en rapport från Stockholms Handelskammare. Vanligast är att ljuga om erfarenheter, tidigare lön och examen. Rapporten visar också att fyra av tio arbetsgivare avvisat kandidater på grund av osanna uppgifter.

Det har också blivit vanligare att personer försöker fuska sig till jobb genom att skicka in falska utbildningsdokument. Enligt myndigheten Universitets- och Högskolerådet förekommer i huvudsak tre typer av förfalskningar:

 1. I första gruppen finns bluffuniversitetet som säljer examensbevis. Ibland måste kandidaten skicka in någon enkel uppgift eller uppsats, men oftast skickas examensbeviset utan motprestation.
 2. I andra gruppen finns företag som säljer förfalskningar av examensbevis från riktiga universitet, både svenska och utländska.
 3. I tredje gruppen är det kandidaten själv som förfalskar gymnasiebetyg eller andra utbildningsdokument.

I en bakgrundsanalys kan dokumentens äkthet kontrolleras. Därför skall du begära att få se utbildningsbevisen (helst i original), för de kandidater som går vidare i rekryteringsprocessen.

Bakgrundskontroll för anställning

Argus diskreta bakgrundskontroller anpassas efter behovet. Analysen  för anställning koncentreras på den information som är viktig vid anställning.

Familj och mantalsskrivning

 • Fastställa identitet och bekräfta att personens uppgifter
 • Var är personen är mantalsskriven, civilstånd, familj
 • Vilka är mantalsskrivna på adressen

Personlig ekonomi

 • Personlig ekonomi fem år tillbaka med taxerad inkomst, underskott/ överskott av kapital, betalningsanmärkningar och skulder, ärende hos Kronofogden, samt eventuella konkurser

Brott och straff

 • Vilka brott har personen blivit dömd för i domstol

Arbete och Bolag

 • Var har personen varit anställd
 • Bolag där personen är eller har varit engagerad

Fordon

 • Vilka fordon äger personen

Fastigheter

 • Vilka fastigheter äger personen

Examen och utbildning

 • Examen på svenska lärosäte
 • Bedömning av vad utländsk examen motsvarar i Sverige

Sociala media och Forum

 • Facebook-profil
 • Instagram-profil
 • Flashback-profil
 • Linkedin-profil
 • Närvaro på forum

Fördjupad bakgrundsanalys

I en fördjupad bakgrundsanalys kan Argus t ex gräva i sådant som är särskilt viktig för uppdragsgivaren. Det kan t ex vara polisutredningar som inte lett till fällande dom, examen, erfarenheter … I vissa fall kan även familjemedlemmar analyseras.

Rekryteringspaket med flera bakgrundsanalyser

Argus erbjuder också ett paket av fem bakgrundskontroller för ’screening’ av kandidater som går vidare till rekryteringens slutomgång, och en fördjupad bakgrundskontroll av den kandidat företaget avser anställa.

Klicka här för att läsa mer om rekryteringspaket.

Argus analytiker hittar det dolda

Ett personligt brev och ett CV är ett dokument där kandidaten försöker sälja in sig själv för en anställning. Även om den inte är direkt osann, så är den alltid ett urval av meriter som kandidaten vill visa upp för just denna rekrytering. Det finns naturligtvis också annan information som kandidaten utelämnat.

Kontakta oss för mer information eller för att beställa en bakgrundskontroll